Finlands 21 välfärdsområden och Helsingfors ordnar social-, hälso- och räddningsväsendets tjänster för alla finländare. Välfärdsområdenas ekonomi har en direkt inverkan på hurdana tjänster välfärdsområdena kan erbjuda invånarna i sitt område. På denna sida och dess undersidor kan du bekanta dig med välfärdsområdenas ekonomi med hjälp av flera olika ekonomiska rapporter.
Välfärdsområdenas ekonomi
-
Vilka ekonomiska uppgifter rapporterar välfärdsområdena?
Välfärdsområdena och välfärdssammanslutningarna samt Helsingfors rapporterar sina ekonomiska uppgifter till Statskontorets Kommunernas och välfärdsområdenas ekonomitjänst.
I ekonomitjänsten rapporteras bokslutsuppgifter, utfallsuppgifter som rapporteras under året samt uppskattnings- och prognosuppgifter i olika rapporteringshelheter. Sammanlagt finns det 15 helheter som ska rapporteras av välfärdsområdena.
Utfallsuppgifterna samlas in 10 gånger per år för fyra kvartal och mellan dem på en något grövre nivå kumulativt för sex månader (HHKNR, HHKR). Årets sista kvartal rapporteras våren efter räkenskapsåret och är samtidigt bokslutsuppgifter. De bokslutsprognoser (HHTPA, HTTPA) som publiceras i januari ger de första uppgifterna om det avslutade året.
Välfärdsområdenas överskott (underskott) under räkenskapsperioden sammanlagt
Räkenskapsperiodens överskott eller underskott fås när omkostnader och avskrivningar som beskriver kapitalförslitning dras av från verksamhetsinkomsterna och den statliga finansieringen. Stora underskott kräver förändringar i verksamheten, eftersom långfristiga underskott inte är tillåtna
I figuren presenteras siffran månatligen tillsammans med välfärdsområdena. Uppgifterna i figuren är från välfärdsområdenas kvartals- och månadsrapporter.
Välfärdsområdenas omkostnader
Omkostnaderna anger hur mycket välfärdsområdena har kostnader för driftsekonomin, såsom personalkostnader eller anskaffning av förnödenheter. I driftsekonomins kostnader ingår inte investeringsutgifter. De omkostnader som presenteras i figuren är budgetuppgifter.