
Det skedde enbart en liten ökning på knappt två procent i de offentliga upphandlingarnas volym mellan 2023 och 2024. År 2024 uppgick statens, kommunernas, samkommunernas, välfärdsområdenas och välfärdssammanslutningarnas offentliga upphandlingar till sammanlagt 38,3 miljarder euro. År 2024 ökade det sammanlagda värdet av upphandlingarna med omkring en miljard euro, vilket är en förändring på enbart några procent jämfört med året innan.
Under bägge åren användes sålunda omkring 37–38 miljarder euro för offentliga upphandlingar av varor och tjänster. Tidigare mellan åren 2022 och 2023 hade man upplevt en kraftig kalkylmässig nedgång. År 2022 var det sammanlagda värdet av de offentliga upphandlingarna fortfarande omkring 45,4 miljarder euro. Nedgången på nästan 17 procent berodde på överföringen av uppgifter inom social- och hälsovårdstjänsterna samt räddningsväsendet: vid ingången av 2023 överfördes ansvaret för ordnandet av dessa tjänster från kommunerna till de nya välfärdsområdena. Detta visade sig som en stor förändring av engångsnatur i statistiken över de offentliga upphandlingarna.
Inga motsvarande strukturella reformer genomfördes under 2024, vilket innebar att utvecklingen av det sammanlagda värdet av upphandlingarna var avsevärt jämnare. År 2024 balanserades helhetsefterfrågan inom de offentliga upphandlingarna bland annat av att de tidigare pristopparna inom energi- och materialkostnaderna planade ut under årets gång. Utvecklingen av upphandlingarnas värde från 2023 till 2024 var allmänt taget måttlig och förväntad, utan stora överraskningar.
Upphandlingar inom staten, kommunerna och välfärdsområdena
Statens andel i helheten ökade med åtta procent. För övrigt var förändringarna små; värdet på samkommunernas upphandlingar ökade med 3,6 procent och värdet på välfärdsområdenas upphandlingar med 2,2 procent. Välfärdsområdena står för största delen av de offentliga upphandlingarna, omkring 42 procent. Statens och kommunernas andelar var vardera omkring en fjärdedel av de sammanlagda upphandlingarna.
De stora städernas roll betonades i kommunsektorns upphandlingar, medan upphandlingsvolymen inom statsförvaltningen ökade bland annat som resultat av säkerhets- och infrastrukturprojekt. Man kan som helhet konstatera att varje delområde inom förvaltningen medverkade till den modesta ökningen av värdet av upphandlingarna 2024, och i de sektorspecifika andelarna skedde inga nämnvärda förändringar.
I dessa uppgifter ingår inte ännu uppgifterna från de evangelisk-lutherska församlingarna. Deras värde har varit knappt en halv miljard euro på årsnivå.
Merparten av statens upphandlingar utgjordes av anskaffningar av försvarsmateriel samt av trafikledsprojekt och IKT-anskaffningar. Av kommunernas upphandlingar bestod närapå 40 procent av lokaler. Den största upphandlingskategorin i samkommunerna utgjordes av rese- och transporttjänster (45 procent). Grunden till dem är huvudsakligen ordnandet av kollektivtrafiken i huvudstadsregionen. Upphandlingarna av kundservice svarade för mer än hälften av välfärdsområdenas anskaffningsutgifter (ca 54 procent). Av välfärdssammanslutningarnas upphandlingar har omkring 40 procent hänfört sig till kategorin “Övrigt”, i vilken ingår bland annat vårdmaterial, läkemedel och arbetskraftsuthyrning.
De största upphandlarna och utvecklingen av deras satsningar
När värdet av de offentliga upphandlingarna analyseras på organisationsnivå framträder särskilt de aktörer som ordnar social- och hälsovårdstjänster. Helsingfors stads upphandlingsvolym var väldigt markant. Helsingfors ställning är exceptionell på grund av att staden ordnar sina social- och hälsovårdstjänster själv (och den hör inte till något välfärdsområde). Detta avspeglas i den höga nivån på stadens anskaffningsutgifter.
Inom staten hör Försvarsmakten traditionellt till de största upphandlarna – inköp av försvarsmaterial, materiel och utrustning står för en anmärkningsvärd del av statens anskaffningsutgifter. De entreprenader som Trafikledsverket har konkurrensutsatt framträder likaså i upphandlingsstatistiken i form av stora eurobelopp.
Fördelning av upphandlingar i huvudkategorier och avvikande trender
När man analyserar innehållet i de offentliga upphandlingarna framhävs vissa huvudkategorier. De upphandlingar som anknyter till social- och hälsovårdstjänsterna står för den största biten i den offentliga upphandlingskakan därför att välfärdsområdena köper tjänster i riklig omfattning både av varandra och av privata tjänsteproducenter. Parallellt med traditionella upphandlingar, såsom byggentreprenader, material och underhållstjänster, har antalet IKT-upphandlingar ökat kraftigt den senaste tiden.
Enligt uppskattning var värdet på de offentliga IKT-upphandlingarna 1,6 miljarder euro 2023, vilket utgjorde omkring 4 procent av alla upphandlingar. IT-upphandlingarnas betydelse ökade under 2024 jämfört med tidigare: Det sammanlagda värdet av IT-upphandlingsavtalen ökade till cirka 3,5 miljarder euro. Bakom ökningen låg delvis omfattande fleråriga ramavtal, i synnerhet när det gäller upphandling av programvara och apparatur. Utvecklingen pekar på digitaliseringens och informationssystemens alltmer framträdande roll i den offentliga sektorn.
Det förekom inte just några plötsliga utgiftstoppar år 2024. El- och bränslekostnaderna, som hade ökat under energikrisen, planade ut under 2024 och detta dämpade kostnadsutvecklingen för upphandlingar med anknytning till energi. Det förekommer inte heller längre några undantagsutgifter som hänför sig till pandemin (såsom anskaffning av skyddsutrustning), så när det gäller anskaffningsutgifter återgick man till många delar till en normal modell. Trenden i fråga om offentliga upphandlingar verkar ha stabiliserats: den årliga sammanlagda volymen är cirka 38 miljarder euro, och de största variationerna beror i första hand på det allmänna ekonomiska läget och enstaka investeringsprojekt.
På kommande senare
Uppgifter om antalet investeringsupphandlingar i kommunerna, såsom byggnader samt mark- och vattenområden, kommer att hämtas från balanskonton som fastställts separat (ändringar i balanskontona). Uppgifterna om dem ingår inte i dessa siffror och de har inte rapporterats tidigare år. Uppgifterna kommer att skickas in under sommaren och de redogörs för som separata uppgifter.
BEKANTA DIG MED DEN UPPDATERADE INFORMATIONEN: UPPHANDLINGARNAS VÄRDE